Metal Teknolojileri Alanı

Metal sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde, rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar. Bu bölümde eğitim görmek, iş yapmak ayrı bir zevktir. Her işe zarafet ve incelik yansır. Kaynak çekerken hoş gelir insana, koskoca çeliği ergitir, şekillendirirsin. Çelik şekillenirken doyumsuz renkleri seyredersin tatlı bir yorgunlukla. Sonra götürürsün metali soğuk kısma tarih mi yazarsın, çiçek mi yaparsın karar verirsin. Hemen tezgâhta işlemeye başlarsın en güzel motifleri; parmaklık mı olur, kapı mı, pencere mi, çiçeklik mi: boyarsın, güzel renklerle bezersin artık. Sanattan anlayan bilir; bu işin ustası" METAL İŞLERİ" dir. Ocak işçiliğinin, süsleme işlerinin keyfi başkadır öğrenirken... Tarih taşır, günümüze yoğurursun demiri, çeliği; güzel, kalıcı, işe yarar bir şeyler yapmanın geleceğe ümitle bakabilmenin gururuyla gözlerin ışıldar. Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Okulumuz bu alanda KAYNAKÇILIK dalında eğitim vermektedir.

KAYNAKÇILIK: Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan kişidir. Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler. Metal teknolojisi alanı altındaki kaynakçı, sanayide kaynak işlerinin yapıldığı her türlü işletmelerde çalışabilir. Özellikle gemi yapım tersanelerinde çalışan elemanlar doyurucu ücret almaktadırlar. Bu alandan mezun olan öğrenciler MESLEK YÜKSEK OKULLARININ Makine, Hasat Sonrası Teknolojisi, Mekatronik, Tarım Alet ve Makineleri, Metalürji Malzeme, Metalografi ve Malzeme Muayenesi BÖLÜMLERİNE SINAVSIZ GEÇİŞ YAPABİLİR. Meslek Yüksek Okulundan başarı ile mezun olanlar dikey geçiş sınavı ile fakülteye geçiş yapabilirler. Fakülteler: Metal Öğretmenliği, ilgili mühendislik fakülteleri.

Yayın: 30.11.2012 - Güncelleme: 23.12.2021 17:01 - Görüntülenme: 1029