Kimya Teknolojileri Alanı

Evrenin yaradılışı ile kimya insandan yaşam bulan bilim dalıdır. Kimya hayvansal ve bitkisel kaynakları kullanarak harikulade maddeler yapar. Yaşam sürecinin her zamanında sınırsız sayıda kimyasal işlem yer alır.

Kimya bizi doyurur, giydirir, çağdaş ve uygar bir toplumun gereği olan her şeyi sağlar. Kimyasal maddelerin çok çeşitliliği varlığını kimyasal tepkimelere borçludur. Mesela bir kimse "saniye" sözcüğünü söylerken, beyninde pek çok kimyasal işlem olur. Konuşur, Düşünür, Eğlenir ya da üzülürüz , bütün bunların ardında milyonlarca kimyasal tepkime vardır. Bir bardak demli çaya bir dilim limon sıkarız ve çayın rengi açılır. Kibriti çaktığımızda tahta parçası alev alev yanar ve kömüre dönüşür. Bunların tümü kimyasal tepkimedir. Ateş yakmayı öğrenen insan ilk kimyacıydı. Yine güneş, ya da onun ışınları bitkideki tüm organik maddeleri üreten baş kimyacıdır. Kimyanın başardığı kimyasallar, su, tuz, kömür, sabun ve deterjan, şeker, çikolata, süt, meyve suyu, diş macunu, şampuanlar, kremler, boyalar... saymakla tükenecek gibi işler değildir. Ülkemizde Kimya teknolojisi alanıyla ilgili konularda önemli gelişmeler olmaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi kimya endüstrisinde kullanılan teknoloji ilerlemiş ve araştırma-geliştirme çalışmaları artmıştır. Dolayısıyla Kimya teknolojisi alanıyla ilişkili sektörlerde sürekli yeni ürünler ortaya çıkar ve bunların üretimi için teknolojik yöntemler geliştirilir. Bu nedenle kimya diğer sektörlerin öncüsü konumundadır. Kimya Teknolojisi alanında teknolojik alt yapı kadar insan unsuru da önemlidir. Bu alanda çalışacak meslek elemanlarının uluslararası standartlarda eğitim almış, bilgi birikimine sahip kişiler olması gerekir. Bu alanda mühendis, tekniker ve teknisyen pozisyonlarında farklı çalışanlar vardır. Dolayısıyla üniversite mezunu kişiler kadar ara eleman olarak çalışan kişilere de ihtiyaç duyulur. Kimya teknolojisi alanında görev yapan teknisyenler, üretim müdürleri, mühendisler, laborantlar ve teknikerlerin tümü iş birliği içinde çalışır.Okulumuzda bu alanda KİMYA dalında eğitim vermektedir. KİMYA :Kimya teknisyeninin sahip olduğu; çözelti hazırlama, nitel, nicel, enstrümantal ve biyokimyasal analiz, fiziksel, kimyasal ve kalite kontrol işlemlerini yapma, numune alma, araç gereçlerin bakım ve kontrolünü yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Kimya alanından mezun olan öğrenciler MESLEK YÜKSEK OKULLARININ KİMYA BÖLÜMLERİNE SINAVSIZ GEÇİŞ YAPABİLİR. Meslek Yüksek Okulundan başarı ile mezun olanlar dikey geçiş sınavı ile fakülteye geçiş yapabilirler. Fakülteler: Kimya Öğretmenliği, ilgili mühendislik fakülteleri.

Yayın: 30.11.2012 - Güncelleme: 23.12.2021 17:01 - Görüntülenme: 1024